• Dolar
    32.223
  • Euro
    34.933
  • Ç.Altın
    4.041
  • Altın
    2.444
KIRIKKALE
19°
00:1

Akşam'a Kalan Süre

Aksaçlılar gençlerle buluştu

Kırıkkale Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü ve Hukuk Fakültesi iş birliğinde “Geçmişimiz Geleceğimize Işık Tutuyor” isimli etkinliklerin ilki “Aksaçlılarımız Gençlerimizle Buluşuyor” etkinliği düzenlendi


Mavi Salonda gerçekleştirilen ve konuk olarak Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Elektrik Makineleri Fabrikası Emekli Müdürü Elektrik Mühendisi Muzaffer Ünver’in katıldığı programa akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşanı yapan Kırıkkale Meslek Yüksekokulları Koordinatörü ve Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi yaptı. Doç. Dr. Selvi, “Bugün aslında önemli bir etkinlik için bir araya geldik. Bizler Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü olarak bu etkinliği çok önemsiyoruz. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz seneden başlayan bir etkinlikler dizisi planlamıştık. Şehit ve gazilerimizin, şehit ailelerini, yaşayan gazilerimizi ve onların yakınlarını periyodik olarak sizlerle burada buluşturmak istemiştik. Neden? Çünkü çoğunlukla medyada yaşanılan bazı acıları, aslında bir millet olarak bizi bir araya getiren acıları unutmamak ve bu acıları içimizde saklı tutmak bizi millet olarak diri tutuyor. Rektör Hocamızın bizi yönlendirmesiyle ‘Geçmişimiz Geleceğimize Işık Tutuyor’ isimli ekinlikler dizisine Hukuk Fakültemizden Doç. Dr. Hamdi Gökçe Zabunoğlu Hocamızla birlikte başladık.” dedi.

GEÇMİŞİMİZ GELECEĞİMİZE IŞIK OLMALI
Programın Moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. Hamdi Gökçe Zabunoğlu, “‘Geçmişimiz Geleceğimize Işık Tutuyor’ projesi, Kırıkkale 2053 Arama Konferansının projelerinden birisi. 2053 yılının Kırıkkale’si nasıl olacak? 2053’ün Kırıkkale’sinde büyük ihtimal belki ben olmayacağım ama siz gençler olacaksınız. Kırıkkale 2053’ün nasıl olacağı aslında geçmişimizin nasıl olduğuyla da bağlantılı. Mademki 2053 düşüncesinin kurucusu siz gençler olacaksınız, o zaman evvela buraya nasıl geldiğimize bakmanız lazım. Yani geçmişimizin geleceğimize ışık tutması, aydınlatması lazım. Bu bağlamda görmüş, geçirmiş bilge insanlarla gençlerimizi buluşturmak; onlara bir yol göstermek için deneyimlerini, tecrübelerini aktarmak gibi imkanları sizlere sunmak istedik. Bu bağlamda ilk toplantıyı da Muzaffer Ünver ile gerçekleştirmek istedik.” şeklinde konuştu.

 BİLGE EN KIYMETLİ HAZİNE
Yaşam tecrübelerinden, Makine Kimya Endüstrisi Kurumunun geçmişinden bahseden ve Kırıkkale’nin daha iyi seviyelere gelmesi için tavsiyelerde bulunan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Elektrik Makineleri Fabrikası Emekli Müdürü Elektrik Mühendisi Muzaffer Ünver, “Ben elektrik mühendisi olarak bugün buralara geldim. 80 yaşındayım. 1923 yılında bir devrim yapıldı. Birinci Islahat Hareketi İkinci Mahmut zamanında yapıldı. Bu ıslahat neydi? Devletin yeniden kuruluşu, şekillendirilişiydi. Yeniden düzenleme, yerlileşmeydi. İkinci Islahat Hareketi 1923 yılında Atatürk tarafından yapıldı. Padişahlık sistemi silinmiş, yepyeni bir devlet yönetim sistemi bütün kurum ve kuruluşlarıyla ihlas edilmiştir. Bunları anlatıyorum çünkü geçmişi iyi değerlendirirseniz geleceğe de yön verebilirsiniz. Bilgi en kıymetli şeydir. Bugün o dönemdeki sizler gibi genç olan, cephede savaşan gençleri düşünerek sizler hayatlarınıza yön vermelisiniz. Sizlere bir büyüğünüz olarak nasihatim budur. Bilgi ve kültür yönünden en üst seviyede olmalısınız” diye konuştu.

MEVZUATA UYGUN HAREKET BAŞARIYI GETERİR
Ünver, “1922 yılının eylülünde, düşmanı Ege Denizine döktük. Harp biter bitmez hemen sonrasında İzmir’de İktisat Kongresi düzenlendi. İktisat Kongresinde Kırıkkale ve Ankara’ya entegre silah ve mühimmat fabrikaları kurulma kararı alındı. Bir heyet kuruluyor. Bu heyetten Ankara’ya yakın bir yer için yer tespiti yapılması isteniyor. Fabrikanın kurulması için su bulunması lazım, elektrik, yol, demiryolu olması lazım. Eleman ve çırak yetiştirebilmek için Makine Kimya Endüstrisi Kurumu, çırak okulu açtı. Kendi işçisini çırak okulunda yetiştiriyordu. Çırak okuluna girmek de sıkı bir sınavla gerçekleşiyordu. Çok akıllı bireyler arasından seçilen o ustalar, bu vatanın ihtiyacı olan pek çok malzemeyi üreterek piyasaya sürdüler. Her türlü sanayinin de lokomotifleri Makine Kimya Endüstrisi Kurumundan giden mühendisler tarafından yapıldı. Günümüze gelirsek Makine Kimya Endüstrisi Kurumunda aşağı yukarı 25 yıl çalıştım ve gördüğüm şey mevzuatın uygulanması. Bu çok önemli. Bazı sendikal hareketler nedeniyle bu mevzuatlar çiğnendi. Mevzuata uygun davranılması başarıya götürmektedir. Kalifiye elemanların maaş durumunun ayarlanması lazım. Ayrıca kapatılan çırak okulu yeniden hayata geçirilirse, ülkemiz için çok büyük katkı sağlar. En önemli gördüğüm başka bir şey de bir konu üzerinde çalışma yapılıyor. Daha sonra bu konu üzerinde çalışırken yapılan üretim satılmadı diye, o fabrikalar kapatılıyor. İyi de bu fabrikayı neden yaptık? O kadar harcama neden yapıldı? Ben bu uygulamayı da çok yanlış buluyorum. O nedenle kapatılan fabrikaların tasfiye edilerek faaliyetlerini sürdürmelerinden yanayım. Sözlerimi tamamlarken sizlere şunları yinelemek isterim ki, bilen insan kuvvetlidir, mümkün olduğundan fazla bilgi yüklenin ki bulunduğunuz toplum içerisinde itibarınız olsun. Eğer bilmeden konuşup biliyor gibi yaparsanız itibarınız olmaz. Bilgi yüklenin ki iş hayatınıza atıldığınızda aldığınız para helal olsun.” diye konuştu.

 Program, Kırıkkale Meslek Yüksekokulları Koordinatörü ve Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Özgür Selvi’nin Muzaffer Ünver’e plaket vermesiyle ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 

İlginizi Çekebilir

ÖTV zammından ticari araçlar muaf tutulmalı

İlginizi Çekebilir

Bozkırın yaban hayatı fotokapanda

İlginizi Çekebilir

Devrilen servisteki yaralıların kimlikleri belli oldu

Haber Yorumları

Yorum Yaz

13989

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#