• Dolar
    32.560
  • Euro
    34.905
  • Ç.Altın
    4.111
  • Altın
    2.433
KIRIKKALE
32°

KIRIKKALE YILDA 22 MİLYON SU TÜKETİYOR

İç Anadolu Bölgesi’nin bozkır topraklarına sahip olan Kırıkkale, son günlerde aldığı sağanak yağışlarla birlikte yaz mevsimine merhaba dedi. Sağanak yağmurdan barajlar da bir nebze de olsun nasibini aldı. Hiç yağış olmayacağı düşüncesiyle hareket edildiğ


KİŞİ BAŞI YILLIK 78 TON SU TÜKETİYORUZ

Bu yıl bereketli bir kış mevsimi yaşayan Kırıkkale, ani sıcaklıkların başlamasıyla bahar gelmeden yaz ayıyla buluştu. Termometrelerin zaman zaman bir yukarı bir aşağı doğru gösterdiği derecelere karşın, son günlerde sağanak yağışların olması da barajlardaki doluluk oranlarının seviyelerini yükseltti. Kızılırmak nehri güzergahında bulunan Kırıkkale’de ayrıca diğer yıllara göre su tüketimi de artış gösterdi. 280 bin nüfuslu Kırıkkale’de yıllık toplamda 22 milyon metreküp su tüketimi yapılıyor.

SAATTE 9 LİTRE SU HARCIYORUZ

Yılda 22 milyon su tüketiminin yapıldığı Kırıkkale’de terim anlamında tonaja çevrildiğinde ise 22 milyar ton olarak karşımıza çıkabiliyor. 22 milyar tonun 280 bin olan nüfusa bölümü ise ortaya kişi başı yıllık 78 ton su kullandığımız sonucunu çıkarıyor. Daha da detaya inecek olursak, bu hesaba göre kişi başı ayda 6 buçuk ton, günde 216 litre, saatte ise 9 litre su harcıyoruz.

KAPULUKAYA’NIN ORANI YÜZDE 80

Kırıkkale’ye içme ve kullanma suyu sağlayan ve Kızılırmak nehri üzerinde yer alan Kapulukaya Barajında doluluk oranı; yüzde 80 seviyelerinde. Ankara il sınırları içerinde yer alan ancak Kırıkkale’de yaklaşık 55 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayan Kesikköprü Barajı doluluk oranı da yüzde 96. Sulama barajı olan Sulakyurt Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 58. Bu yıl yıl sulama sezonunda sulama yapılabilecek.

VAHŞİ SULAMA YÖNTEMLERİNDEN VAZGEÇİN

Sulama göletleri olan ve 2021 yılında kuraklıktan dolayı sulama yapılamayan Keskin Ceritmüminli ve Hasandede Göletlerinin su seviyeleri yeterli yüksekliğe ulaştı. Balışeyh Akçakavak Göletinde ve Yahşihan Mahmutlar Şarklısı Göletinde yeterli su mevcut olup, 2022 yılında sulama yapılabilecek. Sulama sezonunun sıkıntısız bir şekilde atlatılabilmesi için çiftçilere uyarı yapan uzmanlar, vahşi sulama yöntemlerini tercih etmemesi, damlama veya yağmurlama sistemlerini kullanmalarını tavsiye etti.

İlginizi Çekebilir

KIRIKKALE ÜZERİNDEN ÖRNEK VERİLDİ

İlginizi Çekebilir

SİNERJİ’DEN KIRIKKALEGÜCÜ SPOR’A BÜYÜK DESTEK

İlginizi Çekebilir

Ulusoy, Kırıkkale esnaflarını ziyaret etti

Haber Yorumları

Yorum Yaz

29126

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#