• Dolar
    32.268
  • Euro
    35.109
  • Ç.Altın
    4.040
  • Altın
    2.464
KIRIKKALE
24°
05:47

Öğleye kalan Süre

Kılıçlar’da SOĞAN hasat başladı

Kılıçlar köyü halkının yüzde 90’ının geçim kaynağı olan ve 2014 yılında başlatılan çalışma ile tescillenen Kılıçlar soğanı hasadı başladı.


. Coğrafi tescil belgesi alınan Kılıçlar soğanının hasadı sabah erken saatlerden itibaren başlıyor.

 

 

Kılıçlar köyü halkının geçim kaynağı olan Türkiye’de ün salan Kılıçlar soğanı, bilindiği gibi 2014 yılında başlatılan tescil çalışmasıyla tescillenmişti. Coğrafi tescil belgesiyle Kılıçlarda yaklaşık 300 dekar alana ekilen Kılıçlar soğanının hasadı başladı. Kılıçlarda üreterek halkın ekonomik kazanç sağladığı Kılıçlar soğanının hasadı için köylüler sabahın erken saatlerinde kalkıyor. Verimi ve kalitesi bakımından Kılıçlar soğanını diğer soğanlardan ayıran bir özelliğe sahip.

 

Kırıkkale’deki tüketiciler tarafından olduğu kadar yakın illerden gelen tüketiciler tarafından da tercih edilen Kılıçlar soğanı, tüketiciye sunulmasıyla birlikte kısa zamanda kalmıyor. 14 kg. çuvallar halinde satışa sunulan Kılıçlar soğanı fiyatının bu yıl yaklaşık 250 TL’den tüketiciye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Kılıçlar soğanının tescillenmesi sürecinde, özellikleri bakımından şu değerlendirmelerde bulunmuştu. “"Geçtiğimiz Temmuz ayında soğanımızın coğrafi tescil belgesini aldık. Köyümüzde soğanımızın ekimi yoğunlukta. Yaklaşık bin 300 dekar alanda ekiliyor. Dekara 4-5 ton civarında ürün alıyoruz. Hem verim hem de kalitesinin yüksekliği dolayısıyla çiftçimiz memnun kalıyor. Soğanımız pirüvik asit oranının yüksek olduğu bir soğan çeşidi. Bu da ona acımsı bir tat veriyor. Tüketicilerimizin çok tercih etmelerindeki sebep bu. Yaprak kalınlığı iyi derecede ve yaprak sayısı fazla. Soğanımızın hacmi de büyük, 2 soğanımız yarım kilogram gelebiliyor. Yıllık 5-6 bin ton üretimimiz var."

İlginizi Çekebilir

4 VATANDAŞIMIZ HAKKA YÜRÜDÜ

İlginizi Çekebilir

209.016 seçmen oy kullanacak

İlginizi Çekebilir

Sadettin Saran’dan Kırıkkale’ye yatırım

Haber Yorumları

Yorum Yaz

54618

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#