• Dolar
    32.504
  • Euro
    34.783
  • Ç.Altın
    4.277
  • Altın
    2.496
KIRIKKALE
24°
00:41

Öğleye kalan Süre

İYİLİK TRENİ’NİN 2. SEFERİ AFGANİSTAN YOLUNDA

İYİLİK TRENİ’NİN 2. SEFERİ AFGANİSTAN YOLUNDA


Kuraklık ve çetin kış şartları yaşayan sivil Afganistan halkı için yardım taşıyan 2. İyilik Treni, yolcu edildi. İlk trenden 2 hafta sonra AFAD koordinasyonunda yola çıkarılan tren, 920.8 ton insani malzemeyi, 24 milyonu yardıma muhtaç olan Afgan halkına ulaştıracak. 16 STK’dan oluşan İyilik Treni Afganistan yolunda trende yerine alan Merhamet İslami Eğitim ve Yardım Derneği çocuklar üşümesin diye 500 battaniye gönderdi.

 

 

Ankara Gar’ından kalkan İyilik Treni’nin 2. Seferi, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail ÇATAKLI, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İSKURT, AFAD Başkanı Vali Yunus SEZER, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan PEZÜK ve 16 STK’nın temsilcileri dualarla uğurladı. İyilik Treni, yaklaşık 920.8 ton insani yardım malzemesi yüklü 45 konteyner ile Tarihi Ankara Garı’ndan uğurlandı. Treni, 4 bin 168 kilometre sürecek yolculuğuna, İçişleri Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından üst düzey yetkililer ve 16 STK’nın temsilcileri ile gönüllüleri çıkardı. Yardım treni, 12.9 milyon çocuğun muhtaç, 5 yaş altındaki 1 milyon çocuğun açlık riski altında olduğu Afganistan’a gıda dâhil insani ihtiyaçları ulaştıracak. İkinci İyilik Treni'nin yolculuğunun birincisi gibi 11-12 gün sürmesi planlanıyor.

 

2. TREN YAKLAŞIK 37 BİN AİLENİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Zorlu koşullarda hayatta kalmaya çalışan sivil Afganistan halkı için AFAD koordinasyonunda TCDD ve 16 STK bir araya geldi. Gıda, giyim, battaniye, sağlık ve hijyen yardımlarını taşıyan 2. treni hazırladı. AFAD’ın öncülük ettiği STK’lar 920.8 tonluk insani yardım toplarken TCDD Taşımacılık, yardımın taşınmasını üstlendi. Yaklaşık 37 bin ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayacak 2. İyilik Treni, yardıma muhtaç sivil 150 binden fazla kişinin hayata tutunmasına katkı sağlayacak.

 

45 Vagonu AFAD Öncülüğündeki 16 STK Doldurdu

Gıda, giyim, barınma, ısınma ile hijyen malzemesi, medikal malzeme ve oyuncakla doldurulan 45 konteyner, 2. İyilik Treni’ni oluşturdu. Yardım trenini dolduran 16 STK, Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Beşir Derneği, Hayrat Yardım Derneği, Yedi Başak Derneği, İDDEF, Verenel Derneği, ANDA Derneği, Fetih İnsani Yardım Derneği, Beka İlim ve Hizmet Derneği, İyilik Derneği, HAYDER, For Children Smile Derneği, Merhamet İslami Eğitim ve Yardım Derneği oldu.

 

İÇİŞLERİ BAKAN YRD.: “YARDIM ELİMİZİ UZATMAK MERHAMET MEDENİYETİNİMİZİN AYRICALIĞI”

Uğurlama törenine katılan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türk milletinin her dönemde dünyadaki mazlumlara elini uzattığını, bugün de uzatmaya çalıştığını vurguladı. “Sadece bugün değil, geçmişte, bilinen tarihin her döneminde insanımız, atalarımız, dünyanın her köşesinde bir mazlum duyduğunda oraya elini uzatmaya çalışmış. Bugün de Myanmar’dan Afganistan’a, Yemen’den dünyanın bir başka köşesine kadar nerede mazlum, darda kalmış varsa insanımız oraya elini uzatmaya çalışıyor. Bu bizim milletimizin bir ayrıcalığı, merhamet medeniyetinin bir ayrıcalığı." şeklinde konuştu.

 

ULAŞTIRMA BAKAN YRD.: “TÜRK MİLLETİ AFGAN HALKIYLA KARDEŞTİR”

Törene katılarak üçüncü İyilik Treni’nin 15 gün sonra Ankara Garı’ndan kalkacağını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, “Türk milleti Afgan halkıyla kardeştir. Düne, öncesine, çok yakın döneme dayanmıyor. Bildiğiniz gibi yüzyıllara dayanan geçmişteki birlikteliğimiz var. Kurtuluş Savaşında Türk milletinin, devletimizin yanında birlikte, beraber yer aldılar. Biz bunu unutmadık. İyilikte, güzellikte, acıda, sevinçte geçmişten gelen bir beraberliğimiz var.” ifadelerini kullandı.

 

AFAD BAŞKANI SEZER: “VAR OLANI HERKES PAYLAŞIR KISITLIYI PAYLAŞMAK İSE MİLLETİMİZE HAS”

Törende konuşan AFAD Başkanı Yunus Sezer, var olanı herkesin paylaştığını ancak kısıtlı imkânlar dâhilinde paylaşmanın büyük bir insani hasrete maruz milletlere has özellik olduğuna değindi. “Burada sadece Cumhurbaşkanımızın öncülük ettiği bir İyilik Treni’ni buradan göndermiyoruz. Burada insanımızın vakıf kültüründen beslenen iyiliğini, merhametini, dünyanın neresinde mazlum millet varsa onlara ulaştırma hevesini, heyecanını da gönderiyoruz. Bizler çok zengin bir ülke değiliz ama bizim merhamet duygularımız, bizim paylaşım duygularımız her şeyin üzerinde. Allah iyi ki bizi böyle bir milletin mensubu olarak göndermiş. Var olanı herkes paylaşır ama bu imkânlar dâhilinde canının bir yongasını göndermek büyük bir insani hasrete maruz milletlere has bir özelliktir.” dedi.

 

BAŞKAN VALİ SEZER: “BURASI İÇLER ACISI DURUMDA SURİYE BURADAN 50 YIL İLERİDE DİYEBİLİRİM”

AFAD Başkanı Vali Yunus Sezer, yardım faaliyetleri için Afganistan'da bulunan bir STK temsilcisinin mesajını okudu. Mesajdaki, "Burası içler acısı durumda. Suriye, buradan 50 yıl ileride diyebilirim. Yüce Allah önce milletimizden, sonra Sayın Cumhurbaşkanımızdan, bakanlarımızdan ve sizlerden razı olsun. Ben şu an Şibirgan bölgesindeyim ve herkesin dilinde İyilik Treni var. Tabiri caizse, buradaki insanlar ileriki günlerin umudunu trenden hisselerine düşecek azığa bağlamış durumda. Bir kez daha gördüm ki Türkiye'nin ayak bastığı yerde kimse, kimsesiz kalmıyor." ifadelerini aktaran Sezer, organizasyonun ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını söyledi. Sezer, üçüncü İyilik Treni'nin de 15 gün sonra gönderileceğini anımsattı.

 

TCDD TAŞIMACILIK GENEL MÜDÜRÜ: “AFGAN KARDEŞLERİMİZE DESTEK OLMAK BÜYÜK MUTLULUK”

Törende konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük,

“Bu organizasyona katkı sağlayan tüm STK’lara ayrı ayrı teşekkürlerimizi iletiyoruz. İyi ki varsınız. Bugün tarihi Ankara Garı gerçekten tarihi günlerinden birisini yaşıyor. Afgan kardeşlerimize ulaştırmak üzere temin edilen toplam 921 tonluk malzemelerimizi taşıyan toplam 45 konteyneri trenlerimizle birlikte hep beraber yolcu edeceğiz. Demiryolcuları olarak bu ulvi gayenin gerçekleştirilmesinde sizlerle bugün burada olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.”" diye konuştu.

 

VEREN EL OLALIM

25 Şubat 2022 tarihinde üçüncü tren Afganistan için yola revan olacak.  Merhamet İslami Eğitim Yardım Derneği yönetim kurulu olarak da üçüncü trende 1000 adet çocuk çizmesiyle yer almak için çalışmaları başlattı. Dernek Başkanı Mustafa Sadıç yaptığı açıklamada ise, “Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor; “Yer yüzündekilere merhamet edin ki göklerdekiler de sizlere merhamet ietsin” hadisinden yola çıkarak mazlum coğrafyada muhtaç olan 1 Milyon yetim çocuklar için ayaklarının üşümemesi düşüncesiyle yola çıktık. Çocukların ayaklarını üşütmemek arzusunu taşıyoruz. Hedefimiz 1000 adet içi miflonlu çizme götürmek. Daha fazlası olursa daha çok yetimi sevindireceğiz. Siz değerli bağışçılarımızın desteklerini bekliyoruz. Afganlı yavrularımız bizlerden yardım bekliyor. Hadi anne ve babalar bu çocukların ayaklarını üşütmeyelim. Allah için veren el olalım” dedi.

İlginizi Çekebilir

MKE Patlamasında 3 kişi tutuklama

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de Hafızlar icazet aldı

İlginizi Çekebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kırıkkale’ye Geliyor

Haber Yorumları

Yorum Yaz

62530

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#