• Dolar
    32.450
  • Euro
    34.829
  • Ç.Altın
    4.091
  • Altın
    2.439
KIRIKKALE
25°

Günlerden 3 Temmuz

Her 3 Temmuz'da Kırıkkale'nin bu acı günü hafızalarda bir defa daha tekrarlanır.


3 Temmuz 1997 yılında Makine Kimya Endüstri Kurumu Mühimmat Fabrikası İmla İşletmesi TNT atölyesinde yaşanan patlama ise Kırıkkale'nin tarihinde acı bir gün olarak her zaman anılmaya devam ediyor.

Kırıkkale ekonomisinin ve Türk savunma sanayinin bel kemiği olan Makine Kimya Kurumunda yaşanan ve ciddi maddi hasara yol açan patlamalarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz

O Gün Neler Oldu?

Temeli 1925`li yıllarda atılan Makine Kimya Endüstrisi (MKE) fabrikalarının 88 yıllık tarihinde bugüne kadar birçok patlamaya şahit oldu. Bu patlamalardan hafızalara kazınanı işte 16 yıl önce yani 3 Temmuz 1997 tarihinde 4 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan patlama oldu.

Birçok Patlama

 Fabrika bünyesinde bugüne kadar toplamda 4 patlama yaşandı. Temeli Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1925’li yıllarda atılan MKEK’da ilk patlama kayıtlara göre 18 Haziran 1979  yılında yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmamasına rağmen 19 kişi yaralandı. MKE`de yaşanan ikinci patlama ise ilkinden iki ay kadar sonra yaşanmış ve bu patlamada 7 itfaiye eri yangını söndürmek isterken feci şekilde can vermişti.350 işçinin çalıştığı TNT atölyesinde çıkan yangın, 2.5 ton TNT bulunan binada kuvvetli patlamalara neden olmuş ve Kırıkkale`de büyük korku ve paniğe neden olmuştu. Bu patlamada kentteki birçok işyeri ve evlerin camları kırılmış, patlama adeta deprem etkisi yaratmıştı.

Hayalet Şehir Olmuştu

Bu iki patlamadan sonra 2 Şubat 1988 yılında yine mühimmat fabrikasında bir patlama yaşandı. Bu patlamada can kaybı olmazken 500 librelik dolum atölyesinde maddi hasar oluştu. O günün rakamlarına göre bu patlamanın maliyeti 22 milyon 674 bin 500 lira olarak açıklandı. 3 Temmuz 1997 yılında yani tam 16 yıl yaşanan patlama ise tüm dünyada yankı uyandırdı. Biri işçi 4 kişinin hayatını kaybettiği patlama Kırıkkale’yi adeta hayalet şehre çevirdi. 3 Temmuz sabahı önce küçük çaplı bir yangınla başlayan olaylar ardından şiddetli patlamalara neden olmuş ve şehirde adeta deprem etkisi yaratmıştı. Patlamanın şiddetiyle kırılan camlar, zarar gören evler kentte savaşı andıran görüntülere neden olmuştu.

Yangın Ancak Söndürüldü

Deprem olduğunu zanneden Kırıkkaleliler kenti yavaş yavaş terk etmeye başlamıştı. Şehir halkını büyük bir telaş sarmış patlamanın etkisiyle ev ve iş yerlerinde camlar kırılmış, yoldan geçen araçlar devrilmişti. Ardı ardına devam eden patlamaların etkisiyle fabrikada yangın giderek büyümüştü. Gittikçe şiddetini artıran yangın birgünün ardından ancak söndürebilmişti. Ülke gündemine düşen ve Kırıkkaleyi uzun süre patlamalarla ve yangınlarla anılmasına neden olan olayla birlikte vatandaşlar kentten kaçmaya başlamıştı. Olayın olduğu gün içerisinde neredeyse tamamen boşalan kent tam anlamıyla hayalet şehre dönmüştü. 

 

 

 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de 112 Acil Çağrı Merkezi koordinasyon toplantısı düzenlendi

İlginizi Çekebilir

SADIÇ CAD YOLCUSU

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale sanayi sitesi için yeni gelişme

Haber Yorumları

Yorum Yaz

78829

Hakkımızda

bayrakgazetesi.com.tr 'de ülke'ye dair önemli haberleri, Son dakika haberlerini ve ülke ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

#

#

#

#